Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής ή απώλειας.

Έχασες το δίπλωμα σου; Καταρχάς ψυχραιμία! Μη βιαστείς να προβείς σε διαδικασία αντικατάστασης γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων τα διπλώματα τα πετάνε καθότι τους είναι άχρηστα και όλο και κάποιος το βρίσκει και το πηγαίνει στο τμήμα. Οπότε από εκεί ξεκινάς, από το αστυνομικό τμήμα όπου και θα δηλώσεις την απώλεια ή την κλοπή του διπλώματος σου.

Δικαιολογητικά για την έναρξη της διαδικασίας:

  • Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από την δημόσια αρχή. (παρέχεται από τη σχολή)
  • Αίτηση εκτύπωσης επικυρωμένη από δημόσια αρχή. (παρέχεται από τη σχολή)
  • 2 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου (4Χ6) καθαρές (χωρίς δαχτυλιές, γρατζουνιές κλπ)
  • Φωτοτυπία των 2 όψεων της ταυτότητας (ευδιάκριτη) ή σε περίπτωση που ο αιτών είναι αλλοδαπός υπήκοος, προσκομίζεται  το διαβατήριο ή η άδεια παραμονής
  • Α.Φ.Μ.

Προαιρετικά: Αποδεικτικό έγγραφο ομάδας αίματος, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να αναγράφεται στο έντυπο της άδειας (Πιστοποιητικό δημόσιου νοσοκομείου, Δελτίο Ταυτότητας, Απολυτήριο Στρατού, Ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο κλπ).

 

   Πρόοδος της διαδικασίας (για να μην έχεις αγωνία):

Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών στη διεύθυνση Συγκοινωνιών, ακολουθεί η καταχώρηση της άδειας οδήγησης στο ONLINE σύστημα και η έκδοση της Βεβαίωσης καταχώρησης αιτήματος, η οποία δεν είναι δίπλωμα αλλά κάτι για να έχεις στα χέρια σου μέχρι να εκδοθεί εκ νέου η άδεια σου. Στη συνέχεια ακολουθεί η αποστολή των στοιχείων στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας οδήγησης. Όταν γίνει η καταχώρηση, μπορείς να παρακολουθείς την πρόοδο εκτύπωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

http://ns2.yme.gov.gr:16010/ 

Για να συμπληρώσεις τη φόρμα θα χρειαστείς τα παρακάτω στοιχεία:

  • τον αριθμό άδειας οδήγησης (τον αναγράφει η βεβαίωση καταχώρησης αιτήματος που κρατάς στα χέρια σου),
  • το ονοματεπώνυμο σου και
  • την ημερομηνία γέννησης σου.

Όταν εμφανιστεί η ένδειξη «ΕΚΤΥΠΩΘΗΚΕ» η άδεια οδήγησης αποστέλλεται στην Υπηρεσία με ταχυμεταφορά (courier) και μετά από λίγες μέρες (2-3) η άδεια βγαίνει στη θυρίδα παραλαβής και σε ενημερώνουμε να έρθεις να παραλάβεις το δίπλωμα σου.